Halleves "kicsiknek"
sponsored links
Pikáns csípõs-tejszínes halleves
Gyors és kellemes megoldás halra, mert mindenféle botránytartás és túlhalászás ellenére azt is kell enni néha. Én a jégrõl frissen "zsákmányoltra" szavazok, mert ennek valahogy jobb a textúrája és az íze is. Igaz, az ára nem barátságos, de ebbe a levesbe fele annyi is elég fejenként, mint ha fõételnek szánnánk. Az ihletet Váncsa hozta, mint mostanában az legtöbbször történni szokott, és két (fél) recept nyomán gyúrtam egy sajátot, azaz egyesítettem Norvégiát Olaszországgal, persze kidobva a legfontosabbnak ítélt és Magyarországon az átlag számára elérhetetlen halakat. Két nagy vagy három kisebb szelet tõkehal szépen elúszkál ebben a kompozícióban - és eddig senki nem ugrott fel az asztal mellõl kikérve magának ezt a sóherságot. Ellenben mind kétszer szedtek.
Fénykép nincs, legyen elég annyi, hogy a szín kellemes halvány korall a paprikától, selymes fényû a tejszíntõl, az íze is selymes, enyhén csípõs, a belefacsart citromtól pikáns. Elég modoros voltam?
3 közepes szelet tengeri halfilé (tõkehal)
1 közepes póréhagyma (esetleg 1 kis fej vöröshagyma)
1 nagyobb sárgarépa
1 kis zeller (szárzeller is jó)
3 dkg vaj
1 evõkanál liszt
bõ 1 dl tejszín ...